İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik FormuPolytec Ürün Müdürü Özgür Tan'ı sizden dinleyebilir miyiz?
Almanya’da Polytec Firmasında çalışan bir Ankaralıyım. ODTÜ’yü bitirdikten sonra lisansüstü eğitimim için Almanya’ya geldim ve yaklaşık 20 senedir, optik ölçüm teknolojileri konusunda çalışıyorum. Almanya’da doktora çalışmalarımın ardından, sanayide değişik görevlerde, bu konudaki tecrübelerimi arttırma imkânım oldu. Hem araştırma-geliştirme bölümlerinde hem de kullanıcı olarak, yüzey ölçümleri konusundaki değişik projelerde edindiğim bu farklı birikimlerimi yeni ürün geliştirme aşamalarına yansıtmaya ve bunu kullanıcılarla paylaşmaya çok önem veriyorum. Polytec Firmasında Ürün Müdürü olarak 6. yılımın içerisindeyim ve burada olmaktan mutluyum.
Optik yüzey ölçüm teknolojisinde 50 yılı aşkın tecrübesi ile kalitesini kanıtlamış Polytec Sistemleri, endüstri sektörü için size ne ifade etmektedir?
Polytec ürünlerinin genel özelliği, optik teknolojileri kullanarak ölçüm imkânı sağlamalarıdır. Polytec’in, özellikle Ar-Ge’ye önem veren bir stratejiyle uzun yıllara dayanan tecrübesi yeni ürünlerin geliştirilmesiyle, inovasyona dayalı yeni adımların atılmasında, bize ve kullanıcılara çok büyük fırsatlar sağlamaktadır.
Sorumlusu olduğum ürün grubundaki optik, mekanik, elektronik ve yazılım gibi Ar-Ge bölümlerinin yanı sıra, üretimimiz de tamamıyla Almanya’daki merkezde yapılmaktadır. Bu sebeple ürünümüzün bütün detaylarına hâkim olduğumuz için, kullanıcı uygulamada bir değişikliğe gidilmesini isterse bunu rahatlıkla yapabilmekteyiz.
Yeni optik yüzey ölçüm sisteminizi, TopMap ailesindeki diğer üyelerden ayıran özellikler nelerdir? Sizce sektörde bu sistemin işlevine yönelik böyle bir ihtiyaç var mıydı?
Polytec’deki ürünlerimiz White Light Interferometry (Beyaz Işık İnterferometrisi) prensibi ile çalışmaktadır ve bu tekniğin en önemli avantajlarından birisi, düşey düzlemdeki çözünürlüğün nanometre seviyesinde olmasıdır. Ayrıca, bu çözünürlük seviyesi ölçülen yüzeyin büyüklüğünden bağımsız olarak elde edilebiliyor, elde edilen çözünürlük, kullanılan objektiften bağımsız olarak sağlanabiliyor. Diğer tekniklerde düşük seviyelerdeki çözünürlüklere ulaşabilmek için görüş alanı küçük olan objektiflerin kullanılması gerekiyor. Tabii bu da ölçülen alanların sınırlanması veya hareketli bir tezgâh kullanılarak elde edilen dataların birleştirilmesini gerektiriyor. Polytec TopMap ailesinde, şimdiye kadar geniş alan ölçüm uygulamalarına odaklandık, yani hareketli bir tezgâh kullanmadan da tek bir ölçüm ile geniş yüzeyleri nanometre çözünürlüğünde ölçebiliyoruz. Bu yeni ürünümüz sayesinde hem yatay düzlemdeki çözünürlüğümüzü artırdık hem de yeni geliştirdiğimiz mekanizmalar sayesinde kullanıcı kolaylığını arttırmayı hedefledik. Üretimde yapılması gerekecek değişikliklerin, üreticilere maddi kayıp olarak geri dönmemesini amaçladık. Özellikle de katma değeri yüksek, hassas üretim yapılan yerlerde, bu tarz ölçümlerin mümkün olduğunca üretim hattına yakın bölümlerde veya direkt üretim hattının içinde yapılması üreticiler için çok önemli bir avantaj. Bütün bunları bir arada düşündüğümüz zaman, Polytec olarak bu ihtiyacı karşılamayı hedefliyoruz.
Micro.View tanıtımında cihazın sarsıntılara, çarpışmalara ve yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğunu gösteren videolar izledik. Cihazın böyle zorlu ortamlara dayanıklı olmasının kullanıcı ve çalışma sonuçlarına etkisi nasıl olur?
Öncelikle, gösterilen videolardaki testler reklam amaçlı yapılmadı, bu testler ürün geliştirme aşamasında zaten yapılıyordu ve bizler sadece bu aşamaları kullanıcılarımızla paylaşmak istedik. Tabii ki birçok uygulamada kullanıcılarımız, cihazlarımızı bu tarz zorlukları içeren ortamlarda kullanmayacaklar. Ama biz, ürünlerimize piyasaya sunmadan önce bu testleri uyguluyoruz ki en zor şartlara karşı dahi hazırlıklı olalım. Bu videolarda seyrettiğiniz testler, ürün geliştirme çalışmalarımızın doğal bölümleridir.